fysische geneeskunde en revalidatie

Fysische geneeskunde is een niet steeds even goed gekende specialisatie binnen de geneeskunde. Een ‘specialist in de fysische geneeskunde en revalidatie’ is een arts die gespecialiseerd is in het onderzoek en de behandeling van zowel musculoskeletale als neurologische aandoeningen.

Zo behandelt een fysisch geneesheer zeer uiteenlopende ziektebeelden die betrekking kunnen hebben op de spieren & pezen, gewrichten, het beendergestel, de wervelkolom en de zenuwbanen. Hij is opgeleid om de patiënt als geheel te onderzoeken en zo tot een juiste diagnose te kunnen komen. Hiervoor kunnen naast het klinisch onderzoek bijkomend radiologisch onderzoek, elektromyografisch onderzoek of laboresultaten aangewend worden.

Na het stellen van de diagnose wordt een behandelplan op maat van de patiënt opgesteld. Dit kan bestaan uit medicatie, (echogeleide) infiltraties, manuele behandeling, shockwave therapie, tot een aangepast revalidatieprogramma met gerichte oefentherapie.

Binnnen de fysische geneeskunde zijn er nog verschillende deelgebieden zoals sportgeneeskunde, manuele geneeskunde en revalidatiegeneeskunde.